IRON DEFICIENCY DAY

Защо желязото е толкова важно за здравето ви?

Желязото е основен елемент, който хората получават от храната. То е необходимо за да се поддържа физическото и психическо здраве на човек и да се осигури високо ниво на енергия.

Понякога нуждата на организма от желязо надвишава неговия прием, което може да доведе до липса на желязо. Дефицитът на желязо води до развитие на различни симптоми, включително умора, замаяност и задух. Ако имате някой от тези симптоми, важно е да се консултирате с Вашия лекар, за да може той да определи причината. Ако тестовете покажат, че нивата на желязо са ниски, Вашият лекар може да препоръча лечение с прием на желязо.

Тук можете да проверите симптомите си.

Каква е мисията на Световния ден на железния дефицит?

Всяка година на 26 ноември се отбелязва Денят на дефицита на желязо. Той е посветен на:

 • Повишаване на осведомеността за Железния дефицит като сериозен проблем за общественото здраве.
 • Подчертаване на значителното въздействие, което Железния дефицит и Желязодефицитната анемия могат да окажат върху живота на хората, живеещи с тях.
 • Помагане на хората да разпознаят най-често срещаните и често пренебрегвани симптоми.

Защо недостигът на желязо е проблем?

Без достатъчно желязо, човешкото тяло не може да работи правилно. Желязото е необходимо за функционирането на всички органи. То е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и за ефективното функциониране на сърцето и скелетните мускули. Желязото има жизненоважна роля в борбата срещу инфекциите и болестите, за поддържането на енергийните нива и нормалната мозъчна функция.

Недостигът на желязо означава, че този микроелемент е в недостатъчно количество в организма, за да може той да функционира правилно.

Когато железните запаси в организма са ниски (дефицит на желязо), това може да повлияе на почти всички аспекти на живота, като метаболизма, психическото и физическото здраве, производителността в работата и дори сексуалната функция. Световната Здравна Организация посочва, че дефицитът на желязо може да доведе до намаляване на физическата активност с 30%.

Какво е желязодефицитна анемия?

Дефицитът на желязо е основната причина за анемията. Тя се появява, когато нивото на желязо, съхранявано в депата, е много ниско или е изчерпано и организмът вече не може да произвежда достатъчно хемоглобин, необходим за здрави червени кръвни клетки. Хемоглобинът е протеин, намиращ се в червените кръвни клетки, който пренася кислород до тъканите и органите в цялото тяло, което е от съществено значение за правилното им функциониране.

Каква е разликата между железния дефицит и желязодефицитната анемия?

Има клинична разлика между железен дефицит и желязодефицитна анемия. Ниската наличност на желязо (железен дефицит) не означава непременно, че ще развиете желязодефицитна анемия. За да се определи дали някой е с недостиг на желязо или има анемия с дефицит на желязо, се прави кръвен тест, при който се разглеждат редица показатели:

Ниво на хемоглобина: това е основният компонент на червените кръвни клетки, който изисква желязо за транспортиране на кислород в тялото. Кръвният тест ще потвърди, ако нивото пада в нормалните граници, очаквани за възрастта, пола и физиологичния статус на човека (напр. бременност). Само хемоглобинът не може да се използва за диагностициране на дефицит на желязо.

Серумен феритин: измерва количеството желязо, което се съхранява в тялото.

Трансфериновото насищане (TSAT): измерва каква част от съхраняваното желязо може да се използва за произвеждането на нови червени кръвни клетки.

Каква е честотата на недостигът на желязо?

Дефицитът на желязо е много често срещан и се наблюдава при една трета от хората по света. Той е най-разпространен в пременопауза, при бременни жени и при деца под петгодишна възраст. В Европа например, дефицитът на желязо засяга до 33% от пременопаузалните жени, до 77% от бременните жени и до 48% от децата. Недостигът на желязо често засяга и хората с хронични възпалителни заболявания. Смята се, че засяга 37-61% от пациентите с хронична сърдечна недостатъчност (ХСН), 24-85% от пациентите с хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) и 13-90% от пациентите с възпалителни заболявания на червата (ВЗЧ).

Как да разпознаем симптомите?

Въпреки сериозните последици и голямото разпространение на железния дефицит, това е недостатъчно познато състояние. В резултат на това много хора не знаят, че тяхното здраве и благополучие са нарушени. Ако разпознаете някой от симптомите, препоръчваме Ви да говорите с медицински специалист:

 • Чувство за постоянно изтощение (умора) - един от най-честите симптоми на дефицит на желязо. Ако се чувствате изморени или имате малко енергия и ентусиазъм да изпълнявате ежедневните задачи, може да имате недостиг на желязо.
 • Психическа умора - Вие може да страдате и от умствена умора. Ако Ви е трудно да се фокусирате или управлявате настроението си, това може да означава, че имате недостиг на желязо.
 • Намален слух - има много причини, поради които може изведнъж да се появят проблеми със слуха Ви и е важно да получите правилна диагноза, но това може да бъде свързано и с анемия с недостиг на желязо.
 • Косопад - ако губите кичури коса или повече коса от нормалното, това може да е индикация за недостиг на желязо.
 • Промени в ноктите - ако имате нокти с променен цвят, форма или текстура, това може да се дължи на липса на желязо. По-специално ноктите, които са вдлъбнати в средата и се повдигат в краищата и придобиват заоблен вид като лъжица.
 • Бледост – при дефицит на желязо може да изглеждате бледи. Това е по-забележимо по лицето, ноктите, лигавицата на устата и очите. Ако издърпате долния си клепач надолу и той е с много блед прасковен цвят или жълт, това може да означава, че имате анаемия с недостиг на желязо.
 • Лесно натъртване – лесното получаване на синини отдавна се свързва с дефицита на желязо.
 • Язви в устата - възпалени бели петна от вътрешната страна на устата могат да възникнат по много причини, но в някои случаи могат да се развият и поради недостиг на желязо.
 • Раздразнителност - изчерпването, промените в настроението и невъзможността за концентрация могат да причинят неудовлетвореност. Ако усетите, че лесно се дразните, това може да е признак на дефицит на желязо.
 • Загуба на памет - забравяте ли по-често малките неща? Говорете с Вашия лекар за това, което би могло да причини загубата на Вашата краткосрочна памет; може да е поради недостиг на желязо.
 • Нетипично променен вкус - ако често изпитвате желание да ядете нехранителни продукти като глина, пепел или нишесте, важно е да не се поддавате на желанието си и да потърсите лекарска помощ.
 • Дъвченето на лед - един от най-честите симптоми на недостиг на желязо е желанието да се яде или дъвче лед. Редовното дъвчене на лед може да повреди зъбите и венците, затова е важно да се потърси лечение.
 • Синдром на неспокойните крака - ако почувствате нужда да движите краката си, за да се освободите от неудобни или странни усещания, докато почивате, може да имате синдром на неспокойни крака. Чувствата понякога се описват като сърбеж, парене или пълзене и често могат да се появят по време на сън.
 • Чувство на студ - ако се затруднявате да затопляте ръцете си и краката Ви се охлаждат лесно, може да имате дефицит на желязо.
 • Задух - ако откриете, че не можете да се упражнявате толкова, колкото бихте искали, или Ви оставя без дъх да правите прости неща като ходене по стълбите, може да имате дефицит на желязо.
 • Склонност към инфекции - ако тялото Ви няма достатъчно налично желязо, тогава може да станете предразположени към повтарящи се инфекции, като обикновени настинки.
 • Главоболие - ако получавате по-често главоболие или то става по-тежко, трябва да говорите с Вашия лекар, за да проверите нивата на желязото си.
 • Нарушения в сексуалната функция - липсата на желязо може да доведе до ниско сексуално либидо и еректилна дисфункция. Трябва да поговорите с медицински специалист, ако имате някой от тези симптоми.

Какви са последиците?

Последиците от дефицита на желязо са различни, но той може да бъде свързан с цялостен спад в общото здравословно състояние и благополучие, както и с увеличаване на умората. Дори при липса на анемия, дефицитът на желязо може да бъде изтощаващ, да причини обостряне на всяко основно хронично заболяване, което води до повишена заболеваемост и смъртност. При децата недостигът на желязо може значително да влоши когнитивното и двигателното развитие.

Какви са причините за недостиг на желязо?

Загуба на кръв

Кръвта, загубена по време на месечния цикъл означава, че жените имат нужда от до два пъти повече желязо в диетата си от мъжете, за да избегнат липсата на желязо. Жените, които имат особено тежък цикъл, са по-предразположени към дефицит на желязо и трябва да обсъдят това с медицински специалист. Загубата на кръв също допринася за развитието на дефицит на желязо при пациенти с възпалителни заболявания на червата (ВЗЧ), хронична сърдечна недостатъчност (ХСН) и хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

Възпаление

Възпалението, свързано с определени дългосрочни състояния, като ВЗЧ, ХСН или ХБЗ, може да намали количеството желязо, абсорбирано от червата и следователно да доведе до недостиг на желязо.

Медикаменти

Някои лекарства, използвани при лечението на ХСН или ХБЗ, могат да доведат до загуба на кръв, да намалят абсорбцията или да увеличат нуждите от желязо.

Растеж

Желязото е необходимо за растежа на тялото, така че по време на растеж нуждата от желязо се увеличава. Това включва бременност, детска възраст (при деца на възраст под пет години) и юношество.

Диета

Желязото може да се намери както в животински продукти, така и в растителни храни, но желязото от животински продукти се усвоява по-добре от организма. Храните, богати на желязо, включват червени меса (черен дроб, пържола и др.), яйца, варива, боб, ядки и семена. Рестриктивните диети, по избор (вегетариански или вегански диети) или поради хронични заболявания, могат да увеличат риска от дефицит на желязо.

Как се диагностицира дефицитът на желязо?

Симптомите на недостиг на желязо са разнообразни и могат да бъдат подобни на тези на други състояния, което прави диагнозата предизвикателна. При консултация със здравен специалист е важно да изброите всички симптоми, които изпитвате. След като бъде взета предвид медицинската Ви история, ако Вашият медицински специалист подозира недостиг на желязо, той ще организира кръвен тест за проверка на червените кръвни клетки и нивата на желязо в тялото Ви. Това е проста процедура, която изисква малка проба кръв, обикновено от ръката. Лаборатория ще тества кръвта за няколко различни показателя, които могат да потвърдят дефицита на желязо и ако има такъв, колко желязо Ви липсва. Количеството желязо, необходимо на организма, варира при различните хора, така че Вашият лекар ще обсъди резултатите с Вас. Важно е дефицитът на желязо и желязодефицитната анемия да се диагностицират и лекуват, тъй като те могат да окажат значително влияние не само върху качеството на живот и цялостното функциониране на организма, но и върху дългосрочните хронични състояния. Ако мислите, че може да имате дефицит на желязо, говорете с Вашия лекар

Какво е лечението при недостиг на желязо?

Има редица начини за лечение на дефицит на желязо и това зависи от нивото на дефицит и медицинската история на пациента. Опциите включват увеличаване на желязото в диетата, перорални медикаменти, съдържащи желязо или интравенозно желязо (приложено чрез капкова инфузия).